Postopek:
- Jajca, sladkor, Zvijezda margarino sobne temperature in limonino lupinico penasto zmešamo z mešalnikom. Če se v zmesi naredijo majhne grudice, le nadaljujte, saj bodo izginile, ko boste naredili testo. Zmešajte moko in ščepec soli. Prej pripravljeni mešanici izmenično dodajamo moko, sol in 100 ml mleka.
- Zdrobljen svež kvas vmešamo v 50 ml toplega mleka in ga dodamo zmesi. Na koncu dodamo olje. Po potrebi testo premesite z rokami. Nasvet: jajca in mleko naj bosta na sobni temperaturi, saj bo vaše testo bolj rahlo in izdatno.
- Testo pustimo vzhajati na toplem 1 uro. Nato testo rahlo pregnetemo, preložimo na pomokano površino in z valjarjem tanko razvaljamo.
- Testo z nožem razrežemo na kvadratke. V vsak kvadratek damo žličko marmelade in pokrijemo robove, da dobimo kroglico. Po potrebi z rokami oblikujte kroglico. Enega zraven drugega jih polagamo v predhodno namaščen pekač z Zvijezda margarino in moko.
- Pustimo jih vzhajati na toplem 45 minut. Žemljice damo za 5 minut v predhodno ogreto pečico na 250°C. Nato temperaturo zmanjšamo na 180°C in pečemo še 15 minut.
- Ohlajene žemljice okrasimo s sladkorjem v prahu.
Sestavine:
- 2 jajci
- 2 žlici sladkorja
- 100g Zvijezda namizne
- 1 limona
- 150ml mleka
- 20g svežega kvasa
- 550g ostre moke
- Sol
- 2 žlici olja
- Marmelada za nadev po želji
- Sladkor v prahu za okras