Velikonočna šunka – šunka v listnatem testu

Postopek:

  1. Šunko damo za nekaj časa stati v mrzlo vodo, najbolje čez noč. Skuhajte jo v isti vodi in po želji dodajte lovorov list, nageljnove žbice in poper v zrnu. Kuhano šunko ohladimo, operemo in obrišemo, odstranimo kožo in maščobni del. Pečico segrejemo na 200°C.
  2. Listnato testo razvaljamo v kvadrat in ga položimo na pekač, obložen s peki papirjem. Testo namažemo z Zvijezda majonezo, gorčico in potresemo s sirom. Na sredino dodamo šunko in jo zavijemo v listnato testo, robove testa močno stisnemo, nato pa listnato testo premažemo z razredčenim rumenjakom. Po želji iz odvečnega testa izrežemo različne oblike, jih razporedimo po vrhu in ponovno premažemo z rumenjakom.
  3. Pečemo v ogreti pečici, dokler testo zlato ne zapeče in ima čudovito skorjico.
  4. Postrežba: Ob šunki v listnatem testu postrežemo redkvico in mlado čebulo ali solato po želji.
  5. Nasvet: šunko lahko narežete na rezine, listnato testo pa razdelite na trakove in naredite majhne zavojčke namesto enega velikega. Pripravite lahko tudi namaz s šunko, pri tem pa boste potrebovali: kuhano šunko, 2 jajci, kozarec kislih kumaric, majonezo Zvijezda, gorčico, redkvice, mlado čebulo in zeleno v steblu + blender, da vse skupaj zmešate.

Sestavine:

  • 1 manjša kuhana šunka (do 700 g)
  • 2 paketa listnatega testa (najbolje v roli)
  • 3 žlice majoneze Zvijezda
  • 1 žlica gorčice
  • 150 g naribanega sira (gauda, cheddar ipd.)
  • 1 rumenjak
Podijeli sa drugima:
Povezani članci